Des del disseny previ d’un web podem controlar-ne els elements funcionals (interfície d’usuari), les opcions estètiques (comunicació gràfica) i els factors tècnics (programació). Però saber comunicar allò que volem als nostres clients potencials és el nostre principal objectiu.
(Imatge: web ZonoPool)
A Estudi Melic tenim més de 25 anys d’experiència en disseny gràfic i, tot i que en principi estàvem especialitzats en catàlegs, revistes i fullets, ara, amb el pas dels anys, curiosament en el que més treballem és en webs i logotips. Si de la versió impressa tradicional ara en diríem comunicació gràfica off-line, la versió web d’aquesta comunicació gràfica és l’on-line. En definitiva en els dos casos és comunicació gràfica i el principal és saber comunicar allò que volem als nostres clients potencials. Per això el més important és el disseny. Podríem dir que l’únic que varia és el suport, on-line o off-line, però en realitat hi han més factors a tenir en compte.
El principal és l’usabilitat: dissenyar la interfície d’usuari o com l’usuari final d’aquella pàgina interactuarà amb els nostres continguts. Però des del disseny d’un web podem controlar-ne tot el procés:
A Estudi Melic som dissenyadors, no som programadors*, però coneixem les limitacions i les possibilitats de creixement de cada llenguatge de programació, cosa que ens permet optimitzar cada projecte i trobar les solucions més adequades en cada cas. Coneixent el què i el com, sabem la manera d’externalitzar la programació més idònia depenent dels requeriments sol·licitats amb els pressupostos més ajustats en cada cas.
(*) Únicament treballem directament la programació en aquells casos en que es poden solucionar “només” amb HTML5, CSS3 i alguna llibreria jQuery. Indiqueu-nos els vostres requeriments a través del formulari de contacte i us assessorarem en allò que necessiteu.
Aquestes són les diferents fases dels projectes i la nostra metodologia de treball:
Tot comença coneixent, a través d’un briefing previ, les necessitats del client. Un briefing ben direccionat suposa el 90% de l'èxit del disseny realitzat. En aquest briefing sabrem coses tan bàsiques com si es vol una simple pàgina d’imatge, una de posicionament, un site complet amb continguts, una botiga, un show-room… Uns requeriments o altres ens portaran a encarar el projecte de maneres diferents. No és el mateix fer un web “senzill” amb una home ben vistosa, un parell de pàgines de contingut i una de contacte que no necessitarà pràcticament cap actualització en molt de temps, que una botiga on-line on es llisten i mostren fitxes de milers d’articles amb les corresponents fotos, característiques tècniques i un back-office que permeti una actualització contínua… No és el mateix pel que fa al disseny, però molt menys pel que fa a la programació necessària.
(Llegir més: Coneixeu la importància d’un bon briefing?)
Coneixent la magnitud del projecte és el moment d’estructurar els diferents continguts de que disposem en diferents pàgines, tal i com ho faríem en un catàleg imprès. En aquest punt s’estructura l’arbre de continguts i es defineixen els passos necessaris per arribar a mostrar la informació que ens interessa. Per posar un parell d’exemples, si són poques pàgines serà un arbre bastant primari; si és un web tipus botiga i en diferents idiomes, la cosa es pot “complicar” bastant… ;-)
Es comença dissenyant l’estructura de 2 o 3 pàgines tipus, que després s’anirà repetint amb diferents continguts, per fer veure al client com quedarà la imatge corporativa de la seva marca aplicada als continguts que disposa. Aquí ha de quedar reflectit el to general de la comunicació gràfica principal. També s’haurà de mostrar com es veuran els elements variables com poden ser sliders (imatges en moviment) o botons que canvien d’aparença en el moment de passar el ratolí per sobre (el dit en els dispositius mòbils); en definitiva: la interfície d’usuari.
Depenent del tipus de projecte, en cada cas es treballa conjuntament amb el programador especialitzat per aquell tipus de feina:
(Per commemorar el 25è aniversari hem publicat una mini-guia de com es fa un web: Fent un web. Pas a pas)
Tots els dissenys que preparem són perfectament visibles en els navegadors moderns. Però sempre que el projecte ens ho permet, preveiem la visualització del mateix contingut en dispositius mòbils (el que coneixem com responsive design o disseny adaptable) siguin smarts phones o tablets.
Cal tenir en compte que 2016 ha estat el punt d’inflexió en que, per primer cop, s’han servit més pàgines per dispositius mòbils que per dispositius desktop. Així que MOBILE FIRST com a norma general… ;-)
En l’inici del projecte, i en el cas que no es tingui domini propi, fem una recerca de disponibilitat de dominis i proposem la possibilitat de fer landing pages en diferents dominis. Coneixent els requeriments de programació, busquem l’hostatjament més adequat a cada necessitat.
NOTA: Si hi ha alguna “paraulota” o terme tècnic que no enteneu, no dubteu en preguntar-nos-la en el formulari de contacte.
A més a més dels serveis propis de l’estudi (disseny i comunicació gràfics), també donem assessorament, suport tècnic i oferim serveis de programació:
Tal i com llistem a l’apartat serveis oferim i realitzem:
(Imatge: web Pro2Events)
Segons un estudi* dels webs de les 500 millors empreses es van arribar a aquestes conclusions:
A més a més:
(*) Font: Moosylvania via Fortune 500 CNN Money
(Imatge: web Bipolar Project)
Voldria acabar aquesta secció comentant un parell d’idees massa exteses que són totalment errònies per tal d’acabar amb el prejudicis que tots portem de sèrie:
Ara que ja sabeu com ho fem, expliqueu-nos els vostres requeriments i us enviarem un pressupost ajustat a les vostres necessitats.
El logotip és la pedra angular de la imatge corporativa de qualsevol empresa. La correcta aplicació i articulació d’aquesta normativa gràfica corporativa, serà la base de l’èxit o fracàs de l’acceptació de la marca (empresa o producte).
Fins l’arribada de les noves tecnologies, de sempre, hem estat especialistes en revistes, catàlegs i fullets. Ara en diríem comunicació gràfica off-line (en contraposició de la versió web on-line), però en definitiva l’origen de la comunicació gràfica.
Arquímedes deia allò de “doneu-me un punt de suport i mouré el món”. A Estudi Melic diem “doneu-nos un bon briefing i tindrem mitja feina feta…” ;-) Si coneixem les necessitats del client, sabem la manera de presentar-ho gràficament per tal d’aconseguir-ho.