Comunicació gràfica

graphic

Fins l’arribada de les noves tecnologies, de sempre, hem estat especialistes en revistes, catàlegs i fullets. Ara en diríem comunicació gràfica off-line (en contraposició de la versió web on-line), però en definitiva l’origen de la comunicació gràfica.

 

Categories de disseny


Podem definir el disseny gràfic com una “activitat que consisteix a concebre, programar, projectar i realitzar comunicacions visuals, produïdes en general per mitjans industrials i destinades a transmetre missatges específics a grups socials i amb objectius clars i determinats”. Depenent de l’especialització en cada cas podríem dividir-lo en:

  • disseny gràfic publicitari,
  • disseny editorial,
  • disseny d’identitat corporativa,
  • disseny web,
  • disseny d’envàs (packaging),
  • disseny tipogràfic,
  • cartelleria,
  • senyalètica
  • i l’anomenat disseny multimèdia, entre d’altres.

La nostra formació i experiència es remonta més de 25 anys enrera quan encara no estaven definides les noves tecnologies i tota la comunicació gràfica estava dirigida a la impressió sobre paper de revistes, catàlegs i fullets. Amb el pas dels anys el suport (digital) ha canviat, però l’antic (paper) no ha desaparegut pas, es manté encara. El més important de tot però, és que l’essència és la mateixa: “la possibilitat de comunicar gràficament idees, fets i valors processats i sintetitzats en termes de forma i comunicació, factors socials, culturals, econòmics, estètics i tecnològics.”

 

Disseny editorial: maquetació i disseny de revistes, llibres, diaris…


Tots els dissenyadors gràfics ens trobem amb el problema de com disposar el conjunt d’elements de disseny impresos (text, titulars, imatges) dins d’un determinat espai, de manera que s’aconsegueixi un equilibri estètic entre ells. Maquetar un disseny consisteix a donar un format als documents, a tot el conjunt d’elements que el componen, les imatges, els textos, etc. La maquetació, composició d’una pàgina, compaginació de diferents elements són termes diferents que s’utilitzen per fer referència a una mateixa cosa: la forma d’ocupar l’espai del pla mesurable, la pàgina.

Una bona comunicació gràfica determinarà l’efectivitat del document un cop imprès. El correcte disseny del fullet determinarà el resultat final, convertint-se en vendes. Per aquest motiu analitzem amb detall l’objectiu de cada projecte.

(Llegir més: Coneixeu la importància d’un bon briefing?)


Abans de començar a maquetar, en primer lloc hem de definir el tamany del document. Tots els treballs de maquetació, han de portar una guia a través d’una estructura estudiada i de mides fixes. Per a això fem servir la retícula compositiva, que consisteix en una guia amb els elements de la maquetació en paper, amb la finalitat d’aconseguir un ordre i una estètica. Les retícules es subdivideixen a la vegada en camps més petits en forma d’una reixa. La retícula compositiva, es podria definir com una plantilla, molt útil quan necessitem compondre un document amb moltes pàgines, que tingui un ordre i que sigui clar i llegible. És molt important tenir en compte en la maqueta base o pàgina mestra, la distribució del text i les imatges, el cos del text, les diferents classes de formats, les tabulacions dels textos

L’habilitat d’un dissenyador editorial és saber trobar l’equilibri entre l’ordre que imposa l’estructura reticular i la necessitat d’evitar la monotonia.

Pel client, és molt important tenir un suport de comunicació que li permeti organitzar de manera impactant i amena la publicació de notícies i novetats d’interès per als seus clients, partners, socis, empleats i proveïdors. Un canal de comunicació amb tothom que sigui important per al seu negoci, editat, dissenyat, imprès i publicat a la vegada on-line i off-line de la manera més atractiva i eficient. Pot decidir des d’opcions senzilles i econòmiques com el tabloide díptic a dues tintes fins a elegants revistes a quadricromia amb vernissos i tintes especials, cobertes singulars, realitzades a imatge i semblança de les publicacions de moda i actualitat que acostumem a comprar en els quioscos.

Les publicacions periòdiques resulten una opció rendible i eficaç per connectar els diferents targets relacionats amb una societat, empresa, club, associació o negoci, plantejades com a obsequi o enviament de cortesia, o bé com a objecte de lucre, és a dir, com a font d’ingressos per la venda o inserció d’anuncis publicitaris. Si cal, també oferim l’opció d’adaptar la seva publicació a l’entorn web i convertir-la en un newsletter, un bloc o una revista digital, segons les seves necessitats.

 

Catàlegs publicitaris i corporatius


Són les publicacions que ens ofereixen informació visual sobre productes i serveis d’una empresa. És el millor mitjà que té una empresa per donar a conèixer els seus productes directament al consumidor. Permet ensenyar d’una forma correcta tots els continguts desitjats sense limitar qualitat ni espai a la publicació dels seus productes.

El disseny, la qualitat del paper, la possibilitat d’utilitzar moltes imatges i estendre’ns en els textos, ens permet idear la creació d’un producte molt atractiu, un aparador sobre paper que desperti l’interès i l’atenció del nostre públic objectiu. Si es tracta d’una empresa amb un cert prestigi, es cuidarà minuciosament fins a l’últim detall pel que fa a la qualitat del paper, les imatges, etc. Si es tracta de productes més corrents i ofertes s’optarà per un disseny menys elegant i més senzill.

L’eina publicitària clau per mantenir i incrementar les vendes d’una empresa i posicionar una organització o marca són els catàlegs corporatius, ja que presenta els productes i serveis que la caracteritzen, així com també els elements diferencials d’una empresa, marca o producte. Gràcies a descripcions detallades dels productes i a les imatges incloses, els clients poden comprar fàcilment, i disposen de temps suficient per aturar-se en cada article a la venda i fer l’elecció correcta. Un catàleg corporatiu recopila amb detall i facilitat de consulta tota la informació referent a l’empresa. La seva història, els seus departaments, els diferents productes amb els quals treballa, la seva filosofia i missió social, etc., en un únic exemplar gràfic que podrà utilitzar en presentacions amb clients potencials, recursos humans, col·laboracions, fusions i nous projectes.

A Estudi Melic li oferim la nostra experiència i coneixement en disseny, impressió i manipulació per ajudar-lo a obtenir la manera més ordenada i productiva d’exposar els seus productes o serveis, optimitzant al màxim els recursos, tant de materials com de treball gràfic.

 

Fullets


Com a carta de presentació de tota empresa seriosa és fonamental que tinguin un disseny i una impressió de màxim nivell. La paraula fullet és un terme general que s’utilitza per anomenar diversos materials gràfics impresos: volants, flyers, díptics, tríptics, fins i tot quatríptics en finestra o amb troquels especials. Com a norma general és un document “resumit”, projectat, dissenyat i elaborat per ser entregat en mà o per correu. A més, en ser en paper, és fàcilment consultable i genera confiança.

Malgrat el seu espai reduït i la simplicitat de la seva producció, el fullet es converteix en un element imprescindible per consolidar la imatge corporativa. Les empreses de tot tipus i dimensió necessiten disposar de fullets eficaços per promocionar els seus productes i serveis. Per això la dedicació en el tractament tant de l’estil gràfic com de les múltiples possibilitats d’edició, disseny, impressió i manipulat que li oferim. Hi ha diferents tipus de fullets de presentació o venda segons el seu contingut i el públic al qual s’adrecen. Els més usuals són aquells en els quals es promocionen productes o serveis nous, que presenten imatges –fotografies, gràfics o il·lustracions– dels articles que comercialitza una empresa.

És fonamental incorporar una descripció amb les característiques dels productes o serveis (mides, colors, materials, funcions, procés, avantatges). En cas de tractar-se de productes tècnics o industrials, l’explicació inclou tota la informació pertinent, així com també el codi del model d’aquests articles (per facilitar-ne la compra i la venda) i especificacions sobre les formes d’ús. En els fullets de productes (de consum i tècnics) també solen incloure’s gràfics que mostren la seva estructura, funcionament i instal·lació. En alguns casos es presenten, a més, fotografies d’accessoris. Juntament amb la presentació dels productes, s’afegeixen els preus, descomptes i promocions especials. També es realitzen fullets de serveis, que inclouen prestacions oferides, durada i costos. S’inclouen, en aquests casos, imatges vinculades amb els serveis oferits.

Necessiteu altres solucions?


Necessiteu un web? Segur que us podem ajudar!

solutions-web

Des del disseny d’un web podem controlar-ne els elements funcionals (interfície d’usuari), les opcions estètiques (comunicació gràfica) i els factors tècnics (programació). Però saber comunicar allò que volem als nostres clients potencials és el nostre principal objectiu.

Potser ara “només” necessiteu un logotip…

solutions-branding

El logotip és la pedra angular de la imatge corporativa de qualsevol empresa. La correcta aplicació i articulació d’aquesta normativa gràfica corporativa, serà la base de l’èxit o fracàs de l’acceptació de la marca (empresa o producte).
 

Coneixeu la importància d’un bon briefing?

solutions-briefing

Arquímedes deia allò de “doneu-me un punt de suport i mouré el món”. A Estudi Melic diem “doneu-nos un bon briefing i tindrem mitja feina feta…” ;-) Si coneixem les necessitats del client, sabem la manera de presentar-ho gràficament per tal d’aconseguir-ho.